Gastroezofagealna refluksna bolest jedan je od najrasprostranjenijih digestivnih poremećaja. Manifestuje se simptomima kao što su nadutost u predelu stomaka, vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i ždrelo, osećaj pečenja u grlu i grudima, gorčina u ustima. Broj obolelih od ove bolesti je u porastu, a nepravilna ishrana, stres, slabost mišića dijafragme i jednjaka dodatno doprinose nastanku i razvoju ovog digestivnog poremećaja. Istraživanja su pokazala da se ova bolest u većem procentu javlja kod gojaznih osoba obolelih od dijabetesa i kod onih kod kojih je razvijena neuropatija.
Masti koje su nataložene u predelu stomaka dovode do slabljenja donjeg ezofagealnog sfinktera usled čega dolazi do poremećaja njegove funkcije. Usled njegovog nedovoljnog kontrahovanja sadržaj stomaka se kroz taj otvor vraća nazad. Održavanje telesne težine pod kontrolom je najvažniji korak. Izbegavanje namirnica koje mogu biti potencijalni okidači, takođe je veoma važno. Hrana koja je bogata supstancama koje izazivaju lučenje želudačne kiseline jeste beli i crni luk, kari, biber, ljuta paprika i njih treba isključiti iz ishrane ili svesti na najmanju meru.
Za obnavljanje sluzokože digestivnog trakta i otklanjanje simptoma uzimajte namirnice koje ne sadrže previše masnoće, maslinovo ulje, piletina, žitarice od celog zrna, nemasna riba… Za suzbijanje gorušice, banana može pomoći.