Ishrana

Pravilna ishrana - konzumacija voća i vode

21. juli 2024.
Pravilna ishrana - konzumacija voća i vode

Glavna odlika zdrave ishrane je raznovrsnost koja je čuvar zdravlja i opšteg dobrog stanja organizma. Da bi ishrana bila pravilna ona mora da zadovolji neke principe i da obezbedi dovoljno energije za svakodnevne obaveze. Voće je zdravo, ali je potrebno da se konzumira umereno.

Pravilna ishrana odraslih osoba mora biti prilagođena energetskom unosu. Bitno je da osoba konzumira sve sirovo što može da se jede sirovo, namirnice od celog zrna, voće koje je potrebno konzumirati svakodnevno, ali i to zavisi od osobe kojoj se preporučuje, zatim mršava mesa, pravilno termički obrađena, mleko i mlečni proizvodi, koji su bili neopravdano diskriminisani, a važni u ishrani naročito ako se govori o kiselo mlečnim proizvodima.

Prema velikom istraživanju Harvarda i Svetske Zdravstvene Organizacije, gde je učestvovalo 188 zemalja, i među njima i Srbija, od nutritivnih rizika za oboljevanje u prvih 10 vodećih rizika, prva dva mesta je nedovoljan unos sirovog voća. Zato je bitno da i zdrava osoba i ona koja ima neki poremećaj, konzumira voće, samo je razlika u količini. Voće ne treba da bude zamena za slatkiš već obavezan deo svakodnevne ishrane. Fizička aktivnost je takođe veoma bitna, jednako važna koliko i ishrana.

Hidratacija odnosno dovoljan unos vode tokom dana potrebno je da bude dobro raspoređen. Potrebe su individualne količine vode, jer nije ista preporuka za unos kod onih koji su izloženi većem fizičkom naporu ili su profesionalni sportisti i kod ljudi koji su manje fizički aktivni. Zbog toga se uvažava pravilo da optimalan unos podrazumeva od šest do osam čaša dnevno.

Kad je priprema obroka u pitanju treba izbegavati upotrebu veće količine masti, zatim izbegavati pohovanje, prženje, dok prednost treba pružiti jelima koja se dinstaju i gde je upotreba ulja i masti ograničena. Na proces metabolizma utiče i razmak između obroka, pa je idealno da on bude između dva i četiri sata. Obroci ne bi trebalo da se preskaču, posebno ne doručak, a većina dan započinje kafom. Suština dnevnog jelovnika je raznovrsnost u pogledu sirovog povrća i ograničene količine voća. Preduslov zdravlja je zdrav način života, a to podrazumeva dovoljno sna i bogata ishrana prilagođena dnevnim potrebama, kao i hidratacija vodom. Uravnotežena ishrana predstavlja i optimalnu količinu hranljivih materija koje su potrebne organizmu za normalno funkcionisanje.

Registration Login
Sign in with social account
or
Lost your Password?
Registration Login
Sign in with social account
or
A password will be send on your post
Registration Login
Registration
Top